Program Başlık

Program Ders içerikleri, genel bilgi ve daha fazlası...

Ders İçeriği

Ders: KENTE TANIK/MÜDAHİL OLMAK: Dünya Kentleri Işığında İstanbul

TANIM

Ders; dünyanın farklı kentlerinde gözlemlenen ve fotoğraflanan mimari, insan, yaşam, tarih, gelenek, kültür vb ilişkisinin ve bunların karşılıklı etkilerinin fotoğrafın özgün bakış açısıyla değerlendirilmesini, bu etkileşimin İstanbul’daki izlerinin öğrenciler tarafından takip edilmesini, fotoğraflanmasını ve karşılaştırmalı olarak neden sonuç ilişkilerinin ele alınmasını hedeflemektedir. Öğrenciler sürekli değişim halinde olan kentin bu sürecine tanıklık edecek, belgeleyecek ve bu belgeleri kendi yorumlarını kattıkları bir anlatım aracına dönüştüreceklerdir. 

YAKLAŞIM

Ders içerik analizi, çoklu analiz vebirlikte öğrenme yaklaşımıyla kurgulanır. Özellikle fotoğraf okumalarında öğrencilerin ön bilgiye sahip olmadan sonuçtan (gördüklerinden) nedenleri (tümden gelim) çıkarmaları istenir. Eğitmen hem rehber, hem eşlikçidir. Eğitmenin konumu dersin o anki içeriğine göre değişkenlik gösterir. Sunumlar ise anla-anlat yaklaşımına dayanır.

Öğrencilerin temel fotoğraf bilgisine sahip olmaları gerekmemektedir. Herkes fotoğraf çekebilir.

YÖNTEM

Program temel olarak iki bölümden oluşur: İstanbul dışındaki bir şehirde çekilmiş fotoğrafların analizi ve İstanbul’daki araştırma, saha çalışması ve değerlendirmeler

Eğitmen ve/ya başka fotoğrafçılar tarafından çekilmiş fotoğrafların analizi iki eksenli derinfotoğraf okuma ile yapılır. Yatay eksende, yapıların diğer yapılarla, açık alanlarla, insanlarla, yeryüzü şekilleriyle vb olan fiziki ilişkisi ele alınır. Dikey eksende ise, mimari ile karşılıklı olarak birbirini etkileyen tarih, yaşam, kültür vb izleri sebep-sonuç ilişkisi içinde ele alınır.

(Örneğin Barselona-İstanbul çalışması yapılacaksa, Katalan şehrinin çok katmanlı mimarisine farklı kültürlerin etkisi ve bunun denizin birleştiriciliğiyle ilişkisi; denize arkasını dönmüş eski ve denize açılmış yeni şehrin bu durumunun günlük yaşama etkisi; grid düzeni; “ocupa”ların iç mekan açısından dar ve karanlık alanlarının yaşamın daha çok; güneşli, geniş meydanlarda ve rahat kafe vb mekanlarda geçmesiyle ilişkisi, bu durumun yeme-içme kültürünü nasıl etkilediği ya da ondan nasıl etkilendiği ve hatta tüm bunların insanların sosyal medya ile iletişim kurma yerine yüz yüze uzun sohbetler etmeyi tercih etmelerinin nedenlerinden biri olabileceği; şehrin plastik sanatlarla ilişkisinin temel insan davranış ve beğenisine etkisi gibi okumalar yapılırken, benzer durumların İstanbul’daki izleri sürülecek)

Saha çalışmaları mimari fotoğraf ve belgesel fotoğrafın anlatım yöntemlerinden biri olan foto röportaj çalışmasıyla birlikte dengeli bir şekilde gerçekleştirilir. Bu çalışmayı sözlü tarih çalışmaları destekleyecektir.

Mimari fotoğraflar (sadece belge amaçlı çekilmiş olanların dışında), kusursuz estetiğe sahip, yapının özelliklerini ortaya çıkarmak için çekilmiş fotoğraflardır. Yapıdaki fikir fotoğrafa taşınmalı ve fotoğrafın kendi içinde dinamiği olmalıdır.

Foto-röportaj da ise süreci içeriden belgelemek önemlidir. Kusursuzluk yerine kuvvetli bir anlatım tercih edilir. Bu yöntem temel olarak insanı ilgilendiren olay ve durumları görüntünün dili ile anlamayı ve başkalarına aktarmayı kapsar. Foto-röportajı kullanmaktaki amaç yapının ve şehrin yapılaşmasının yaşam içindeki durumunu ortaya çıkarmaktır. Bu durum çalışmanın doğası gereği mimari fotoğraftaki gibi anlık bir durum olmayacaktır.

Yöntemin uygulaması, belirli bir grup öğrenci fotoğrafçının, belirlenen konu çerçevesinde eğitmen eşliğinde fotoğraf çalışması yapması, şeklinde olur. Çalışma aralıklı toplantılarla sürdürülür. Öğrenciler eğitmenle bire bir çalışırlar ve çekimin her aşamasında iletişim içindedirler.

Öğrenci fotoğrafçılar, tek bir tema etrafında birleşen çektikleri birden fazla fotoğrafla daha derin, daha ayrıntılı öyküler oluştururlar. Tarihsel ya da tematik olarak sıralanan fotoğrafların tek başlarına iyi olmaları değil, birlikte bir bütün oluşturmaları önemlidir. 

İÇERİK

Fotoğraf okumaları öğrencilerle birlikte derste yapılır. Çıkan bilgiler çerçevesinde İstanbul’da yapılacak proje detaylandırılır, uygulama, çekim ve değerlendirmeler sonucunda sunum/sergi hazırlanır.

A. Dersler:

  • Fotoğraf felsefesi ve retoriği
  • Bir anlama ve anlatım yöntemi olarak fotoğraf
  • Fotoğraf okumaları
  • Kent hakkında bilgi verilmesi
  • Okuma sonuçlarıyla kent hakkında verilen bilginin karşılaştırılması
  • Foto röportaj hakkında bilgi verilmesi
  • Proje çatısını oluşturmak, detaylandırmak
  • Çıktılar hakkında fikir cimnastiği

B. Saha Çalışmaları:

  • Sahada yapılacak araştırmalar ve çekimler
  • Gözlem ve araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi
  • Çekim sonuçlarının değerlendirilmesi
  • Uygulamalı çekim ve anlatım tekniklerinin öğrenilmesi

FOTOĞRAF PROJESİ SÜRECİ

A.   Tanıtım    

Genel bir tanıtımın yapılacağı aşamadır. Örneklerin gösterildiği, mini seminer şeklinde gerçekleşmesi öngörülen tanıtımın konuları aşağıdaki gibidir;

  • Bakmak-görmek, farkındalık
  • Anlatım dili olarak fotoğraf
  • Belgesel fotoğraf ve foto-röportaj
  • Herkes fotoğraf çekebilir
  • Toplumsal görsel bellek
  • Çağın tanığı olarak fotoğraf
  • Mimari fotoğraf ilişkisi
  • Yapılacak çalışmanın aşamaları ve süreç

B.   Konu Seçmek

Konu, anlatılmak istenene uygun olarak belirlenir.

C.   Proje Araştırması

Bu aşamada anlatılacak konunun detaylı araştırması yapılarak, neyin nasıl anlatılacağı ve süreç belirlenir. Araştırma sonucu pojenin hangi şartlarda gerçekleştirilebileceği ortaya çıkar. Araştırma şu alt bölümlerden oluşur :

a- Çalışılan konunun

-       tarihi

-       coğrafyası

-       insan yapısı-insana etkisi

-       kültürel yapısı-kültüre etkisi

-       mimari yapısı-şehrin mimarisine etkisi

-       sosyal yapısı-sosyolojik etkisi

-       ekonomik yapısı-ekonomik etkisi

-     diğer

b- Kaynaklar

-       kitaplar

-       makaleler

-       üniversite araştırmaları

-       gazeteler

-       sözlü tarih

-       tanıklıklar

-     yapılmış belgesel çalışmalar

 

c- Gözlemler

d- Yerel İlişkiler

e- Diğer (Gerekli olabilecek izinler, geçişler ve kullanım hakları ile ilgili bilgiler vb),

f- Gerçekleştirilebilirlik Değerlendirmesi: Her fotografçı, bir projeye başlamadan önce, kendi için kılavuz olarak yukarıdaki maddeleri sıralamalıdır. Bu, projenin konusunun tam olarak ne olacağı ve öngördüğü şekilde gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği açıklığa kavuşacaktır.

D.   Çekim Hazırlığı ve Proje Yazımı

a) Çekim planlarının hazırlanması:

Konunun alt başlıkları belirlenerek çekim planı yapılır. Bu planda, çekilmesi düşünülen her konu şema halinde gösterili. Plan fotoğrafçıya çalışma sırasında kılavuzluk eder. Elde edilmek istenen ana fotoğraflar detaylarıyla listelenir. Elde edilemeyecek kuvvetli fotoğraflardan bahsedilmemelidir.

b) Proje metninin hazırlanması:

Proje metni önceden yazılacaktır.Ancak atölye sürecinde geliştirilebileceği öngörülmelidir. Metnin başlık, anlatılmak istenen ana konu vb bölümleri önceden; nerede, ne çekileceği vb gibi bölümleri katılımcılar tarafından oluşturulmalıdır.

Proje metni şu unsurlardan oluşur: Projenin konusu/başlığı, Özeti, Konunun Görselliği ve Çekim Planları, Tahmini Süre, Hedefler     

E.   Uygulama, Çekim ve Değerlendirme

Çekim yapılır

Çıkan ürünlerle çekim planları karşılaştırılır

Görsel yetkinlik ve anlatım gücünün değerlendirilmesi

      Değerlendirme

Eksikler giderilir.

Sonuç değerlendirmesi

F.   Foto-öykünün Kullanımı

Bu aşamada kararlaştırılan sunum için çalışmalar yapılır.

ÇIKTILAR

A. Sunum

Seçilen sunum yöntemine ve eldeki malzemeye göre dönem sonunda tüm grubun çalışması bir bütün olarak sergilenir. Sergi var olan durumu belgeleyen çalışmalarla, öğrencilerin yorum ve önerilerini içeren sunumlardan oluşur.

B. Öğrenciler

Öğrenciler açısından süreç; farkındalık yaratma, yabancı bir şehri tanıma, mimarlığın ilişkiler ve etkileşimler bütünü olduğunu fotoğrafın anlatım gücüyle anlama, yaşam ve kaydedilmiş yaşam okumaları yapabilme, proje yapma yöntem ve aşamalarını öğrenme, temel fotoğraf tekniklerini kullanabilir olma, görsel bir araç kullanarak anlatım yöntemini öğrenme, kendini doğru ifade etme gibi kazanımlarla tarif edilebilir.

D. Mimarlık ve Şehircilik

Bir anlamda İstanbul’da yaşayan insanların da nabzını tutacak olan proje, mimarlık ve şehircilik açısından yeni bilgiler ortaya çıkarabilir ya da bazı bilgilerin önem sırasını değiştirebilir. Programın uzun soluklu olması, değişik şehirlerle yapılması ve uzun soluklu çıktıları arasına mimarlık araştırma ve çalışmalarının da katılması durumunda değerli dökümanlar/yayınlar ortaya çıkacaktır.

SÜRE

13 hafta

DERS PLANI

1. Hafta                     Giriş: Fotoğraf nedir? (Beyin fırtınası)

                                   Fotoğraf felsefesi (Tartışma)

2.Hafta:                     Yöntem hakkında bilgi verilmesi

                                   Bir anlama ve anlatım yöntemi olarak fotoğraf

                                   Fotoğraf okumalar

3. Hafta:                     Proje nasıl yazılır

Proje Yazımı

Gözlem ve araştırmaların değerlendirilmesi

Örnekler

Temel fotoğraf teknikleri

4. Hafta:                     Uygulama, Çekim, Değerlendirme (eğitmen ve tüm grup

                                   birlikte)

5. Hafta:                     Uygulama, Çekim, Değerlendirme

                                   Kamera, fotoğrafçı, beden ilişkisi

                                   Workshop: Ergonomik fotoğrafçılığa yeni yaklaşımlar

6. Hafta:                     Uygulama, Çekim, Değerlendirme

                                   Bakmak-görmek-anlatmak 

7. Hafta:                     Uygulama, Çekim, Değerlendirme

8. Hafta:                     Örnek çalışmalar (SEMİNER)

9. Hafta:                     Uygulama, Çekim, Değerlendirme

10. Hafta:                   Uygulama, Çekim, Değerlendirme

                                   Eksiklerin tesbiti 

11. Hafta:                   Uygulama, Çekim, Değerlendirme

                                   Eksiklerin tesbiti 

12. Hafta:                   Sonuçların değerlendirilmesi, seçim

                                   Çıktıların oluşturulması, sunum/sergi hazırlıkları 

13. Hafta                    Çıktıların oluşturulması, sunum/sergi hazırlıkları


Syllabus

Course: ARCH 443 (Spring Semester 2020) – Tansel Atasagun

TAKING PHOTOS, TELLING STORIES: Bearing Witness To/Being Involved In The City 

DESCRIPTION

The course aims to evaluate the relationship amongst architecture, man, life, history, tradition, culture etc. that is observed and photographed in various cities of the world and their mutual effects from the unique perspective of photography; to have the traces of this interaction in Istanbul followed, and photographed by students with a comparative discussion of cause and effect relationships. Students will bear witness to and document this process of the city that is in a constant state of change, and transform these documents to a narrative tool to which they will add their own interpretations. 

APPROACH

The course is built on the content analysis, multiple analysis, and collective learning approach. Particularly in photographic readings, students are asked to deduce causes from effects (which they have observed) without prior knowledge. The instructor is both guide and companion. The location of the instructor varies according to the current content of the course. The presentations are on the understan­d-explain approach.

Students are not required to have basic knowledge in photography. Everyone can take a photograph.

METHOD

The program comprises two basic sections: Analysis of photographs taken in a city that is not Istanbul; and research, field studies, and evaluations in Istanbul

Analysis of photographs taken by the instructor is performed with biaxial deep photographic reading. On the horizontal axis, buildings’ relationship with other buildings, open spaces, people, and landforms etc. are discussed. On the vertical axis, the traces of history, life, culture etc. that influence and are influenced by architecture are discussed within the framework of a cause and effect relationship.

(For instance if a Barcelona-Istanbul study is to be carried out, readings shall be carried out on various subjects such as the influence of various cultures on the multilayered architecture of the Catalan city and its relationship with the unifying nature of the sea; the influence on daily life of the old city that has turned its back to the sea, and of the new city that has opened up to the sea; the grid layout; the relationship of the narrow and dark indoor spaces of “occupa”s with life that is mostly lived in sunny, expansive squares, and comfortable cafes etc. spaces, and how this affects or is affected by the culture of food and drink, to the extent that this may be one of the reasons why people prefer long face to face conversations to communicating over social media; and the influence on the relationship of the city with plastic arts on basic human behavior and tastes; and the trails of similar situations in Istanbul will be traced.)

Field studies are carried out in a balanced manner with an architectural photography and photographic interview study, which is a narrative method of documentary photography. This exercise will be supported by studies in oral history.

Architectural photographs (except for those taken solely for documentary purposes) are those of perfect aesthetics, having been taken to reveal the attributes of the building. The idea in the building must be carried onto the photograph and the photograph must have its own dynamic.

In the photo-interview, it is important to document the process from the inside. A strong narration is preferable to faultlessness. This method basically includes understanding the events and situations having to do with people and relating them to others using the language of images. The purpose in using the photo-interview is to reveal the situation of the building and of urban development within life. By nature, this situation will not be instantaneous as in architectural photography.

The method is applied in the form of a group of student photographers carrying out a photographic study within the framework of the subject specified, and in the company of the instructor. The activity is carried out with regular meetings. Students work one on one with instructors and are in communication at each stage of the shoot.

Student photographers create deeper and more detailed stories with more than one photographs they take after a single theme. What is important for photos ordered historically or thematically is not that they are good on their own, but that they make a coherent whole.

CONTENT

Photograph reading is carried out in class with students. Within the framework of the information that emerges, the project that will be carried out in Istanbul is enlarged upon, and a presentation/exhibition is prepared as a result of applications, shoots, and evaluations.

A. Classes:

  • The philosophy and rhetoric of photography
  • The photograph as a means of understanding and expression
    • Photograph readings
    • Information on the city
  • Comparison of information provided on the city with results of the readings
  • Information on the photo-interview
  • Creating and fleshing out the project outline
  • Mental exercise on printouts

B. Field Work:

  • Research and shoots that will be performed in the field
  • Evaluation of the results of observations and research
  • Evaluation of the results of shoots
  • Teaching applied photo shooting and narration methods

 

THE PHOTOGRAPHY PROJECT PROCESS

A.    Introduction      

The stage where a general introduction will be made. The subjects of the introduction which is planned as a mini  seminar with examples are the following:

  • Looking-seeing, awareness
  • The photograph as a language of narration
  • Documentary photography and the photo-interview
  • Everyone can take a photograph
  • The social visual memory
  • The photograph as a witness to its age
  • The relationship between architecture and the photograph
  • Stages and process of the work that will be carried out

B.   Subject  Selection

The subject is selected in accordance with what one wishes to express.

C.    Project Research

At this stage, the subject that will be related is researched in detail, determining what will be related, and how, as well as the process. The results of the research reveal under what conditions the project will be implemented. The research comprises the following sub-sections:

a- Of the subject studied:

-       its history

-       its geography

-       its human nature-its effect on people

-       its cultural nature-its effect on culture

-       its architectural nature-its effect on the city’s architecture

-       its social nature-its sociologic effect

-       its economic nature-its effect on the economy

-     other

b- Resources

-       books

-       articles

-       university research

-       newspapers

-       oral history

-       testimonials

-     documentary works that have been performed

 

c- Observations

d- Local Relationships

e- Other (Information on permits, passes, and rights of use etc. that may be needed)

f- Feasibility Assessment: Every photographer should list the above items as a guide to himself/herself before beginning a project. This will reveal what the exact subject of the project will be and whether the photographer will be able to realize it the way he/she has foreseen.

D.   Preparations for Shooting and Project Writing

 

a- Preparation of the plan for the shoot:

A plan of the shoot is prepared, determining the sub-headings of the subject. In this plan, each subject considered for the shoot is indicated as a diagram. The plan guides the photographer during the exercise. The main photographs desired are listed in detail. Strong photos that can not be achieved should not be included.

b- Preparing the project text:

The project text shall be written in advance, but it should be considered that it may be developed during the workshop process. Sections of the text such as the title, the main subject which the photographer wishes to express etc. should be created by participants.

The project text comprises the following elements: The project subject/title, Its Summary, Visuality of the Subject and Plans for Shoots, Estimated Time, Objectives       

E.    Application, Shooting, and Evaluation

The shoot is carried out

Plans for shoots are compared with the products obtained

Assessment of visual competency and the strength of expression

Evaluation

Incomplete aspects are completed.

Evaluation of the result

F.   Use of the photo-story

At this stage, work is carried out on the planned presentation. 

OUTPUTS

A. Presentation

The work of the entire group is displayed as a whole at the end of term, depending on the presentation method selected, and the material at hand. The exhibition comprises works that document the existing condition as well as presentations which include comments and suggestions of students.

B. Students

From the perspective of students the process can be described in terms of gains such as raising awareness; getting to know a foreign city; understanding the fact that architecture is a sum of relationships and interactions; being able to make life and recorded life readings; learning the methods and stages of project development; acquiring the ability to use basic photography techniques; learning the method of narration using a visual tool; and expressing oneself correctly.

D. Architecture and Urban Planning

The project which will in a sense also feel the pulse of people living in Istanbul can cause new information to emerge in terms of architecture and urban planning or change the order of significance of some items of information. In the event that the project becomes long lasting, is conducted with various cities, and includes architectural research and studies among its long term outputs, valuable documents/publications will emerge.

SYLLABUS

 

DURATION

13 weeks 

COURSE PLAN 

Week 1                      Introduction: What is a photograph? (Brainstorming session)

                                   The philosophy of photography (Discussion)

Week 2:                    Information on the method

                                   The photograph as a means of understanding and expression

                                   Information on the city, comparison

                                   Photographic readings 

Week 3:                     How to write a project

Project Writing

Examples

Evaluation of observations and research

Mental exercise on printouts

Basic photography techniques

Week 4:                     Application, Shooting, and Evaluation (with instructor and the whole                                group)

                                   Basic photography techniques 

Week 5:                     Application, Shooting, and Evaluation

                                   The relationship between camera, photographer, and body

                                   Workshop: New approaches to ergonomic photography

Week 6:                     Application, Shooting, and Evaluation

                                   Looking-seeing-expressing 

Week 7:                     Application, Shooting, and Evaluation

                                   Sample works

Week 8:                     Application, Shooting

Week 9:                     Application, Shooting, and Evaluation

Week 10:                   Application, Shooting, and Evaluation

                                   Determining incomplete aspects 

Week 11:                  Application, Shooting, and Evaluation

                                   Determining incomplete aspects 

Week 12:                   Evaluation of results, selection

                                   Creating outputs, preparations for presentation/exhibit 

Week 13:                   Creating outputs, preparations for presentation/exhibit